Terug naar overzicht

Ondernemer van de maand

Vin Munnen Wijnen: op wijnreis in Wyck


Wijnliefhebbers opgelet! Onlangs opende Vin Munnen Wijnen namelijk hun nieuwe pop-up wijnstore aan de Wycker Brugstraat 3 in Maastricht. Een pop-up store waarbij de beleving van de bijzondere wijnen centraal staat. De man achter dit unieke concept is Andor van Munnen, eigenaar van Vin Munnen Wijnen en wijnkenner pur sang.


Andor groeide op in Oudewater, een dorpje tussen Gouda en Utrecht. “Daar heb ik 18 jaar gewoond. Toen ik 18 was ben ik International Business gaan studeren in Maastricht. Ook heb ik nog een tijdje kennistechnologie gestudeerd waarna ik ben gaan werken voor een professor hier in het Zuiden. Na een jaar ben ik daarmee gestopt en vertrok ik met een vriend naar Engeland. Ik ging bridgen voor mijn geld in Londen. Daar ben ik met het wijnvirus in aanraking gekomen. Ik leerde iemand kennen met een prachtige wijnkelder. Af en toe mochten we daar een fles wijn uit de kelder halen en vertelde hij daar de mooiste verhalen over. Terug in Maastricht ben ik me meer gaan toeleggen op de wijnen. Wat ooit als hobby begonnen is, is in bijna 10 jaar een serieuze business geworden. Toch gaaf om te zien waar we nu staan!”


Zijn eerste locatie in Maastricht is deze pop-up store niet. Eerder dit jaar zat Vin Munnen Wijnen in de voormalige V&D als onderdeel van Temporama. Maar zoals elk succesvol ondernemer betaamt, is ook Andor in 2007 vanuit een passie voor zijn vak begonnen. “Ik ben helemaal vanaf nul begonnen, niente. Ik was nooit echt een echte studiebol. Na Londen heb ik mijn studie opgepakt en volgde in mijn vrije tijd diverse wijncursussen. Eerst een basiscursus maar als snel kwam daar een vervolgcursus achteraan en heb ook uiteindelijk mijn diploma’s gehaald. Vanaf toen kwamen ook de eerste opdrachten binnen. De organisatie van kleine proeverijen en het geven van cursussen. Iets wat ik super leuk vond om te doen, en nu nog steeds. Vanaf dat moment ben ik het serieuzer gaan aanpakken en heb ik mijn eigen zaak opgericht. Al snel organiseerde ik wijnproeverijen voor zo’n honderd man en het begon steeds beter te lopen.”


“In mijn businessplan stond destijds alleen maar het organiseren van wijnproeverijen en cursussen. Maar al snel na de start van mijn bedrijf in 2007 ben ik ook gestart met handelen in wijnen. Ik trok de stoute schoenen aan en ben naar de Elzas gereden, in Frankrijk op zoek naar wijn. In het begin deed ik dit soort dingen spontaan. Zo gingen we elk jaar naar Juan Les Pins op vakantie, op zo’n 11 uur rijden in Frankrijk. Na 9 uur stopten we om wat te eten en struinden over een van de lokale marktjes van Isle sur la Sorgue. Toen we over die markt liepen, kwamen we bij een kraampje met lokale wijnen. Wat bleek, die wijnen waren boven verwachting goed en daarom verkopen we ze nog altijd in onze winkel. Vanaf dat moment was het hek van de dam en begon ook de inkoop van andere bijzondere wijnen te lopen. We hebben inmiddels een grote diversiteit aan wijnhuizen en regio’s. Voor komend jaar staat uitbreiding in de regio’s Portugal en midden Italië op de planning. Daarna wil ik de oceaan over, Zuid Afrika, Nieuw Zeeland, Australië en de rest.”
 

De eerste zeven jaar deed Andor dit alleen. “Vanaf 2010 ben ik, vooral tijdens de drukke decembermaand, samen gaan werken met studenten van Saurus. In 2014 heb ik mijn eerste personeel aangenomen, waarvan de eerste inmiddels ook fulltime in dienst is. Dat was een spannend moment weet ik nog. Vanaf toen vloog de omzet omhoog, mede vanwege hem maar tevens omdat hij mij veel werk uit handen kon nemen. Zo kon ik mij focussen op de groei van mijn bedrijf. En ook dit jaar zijn de vooruitzichten goed.”


“We doen op hoofdlijnen twee dingen, educatie en import. We geven kwalitatief hoogwaardige cursussen, van basisniveau tot gevorderden. De beste cursus die je in Nederland kunt krijgen. WSET gecertificeerd, Wine and Spirit Education Trust” vertelt Andor. “Daarnaast organiseren we  ook proeverijen en evenementen. Maar geen standaard proeverijen, het is echt entertainment. Zo hebben we de Sunday Roast Events ontwikkeld, een doorslaand succes. We doen niks meer met alleen maar wijn, altijd met een stukje entertainment en eten. Zo geven we nu ook in de pop-up store educatieve vrijdagmiddagborrels. We trekken een lekkere wijn open, serveren een hapje eten erbij en vertellen je daarbij de verhalen van de verschillende wijnen. We zijn nog tot eind 2016 in de Wycker Brugstraat te vinden, dus loop zeker een keer binnen zou ik zeggen.”