Terug naar overzicht

Ondernemer van de maand

ViaClaudia: la dolce vita in hartje Maastricht

Afgelopen 2 jaar huurde Claudia Pluymaekers, eigenaresse van ViaClaudia, de Ruijters Boutique in Maastricht. Na de afronding van de renovatie van het naastgelegen pand, opende zij afgelopen maand de deuren van haar eigen winkel in Maastricht. Trots op onze nieuwe buren, gingen we met haar in gesprek over haar nieuwe winkel, voorliefde voor Italië en haar weg naar dit succes. 


Het idee om een eigen zaak te beginnen, was tot een aantal jaar geleden nog niet aan de orde bij Claudia, wiens roots in Zuid Limburg liggen. Jarenlang werkte zij als communicatieadviseur bij een PR bureau in Amsterdam en deed zij daarna de PR voor Libertel en Vodafone. Totdat zij een zomer in Italië op vakantie was. Claudia: “Tijdens die vakantie leerde ik een stel uit Duitsland kennen. Hij had twee eigen kledingmerken, welke hij zelf ontwierp en produceerde. Zijn vriendin had een winkel in Hamm, hij in Düsseldorf. Ik weet nog dat ze destijds vroegen ‘Is dat niks voor jou? Een eigen winkel’. Dat was op dat moment totaal niet aan de orde. Totdat ik op een gegeven moment iets heel anders wilde gaan doen met mijn carrière.”


“Het oorspronkelijke plan was om een eigen internetwinkel te beginnen, maar al vrij snel kwam ik erachter dat je ook een fysieke winkel moest hebben om veel merken te mogen verkopen. Mijn vader heeft altijd een eigen zaak gehad, mijn zus heeft een eigen winkel dus het zit bij ons in de familie. Ik wist wel altijd wat het inhield om te ondernemen. Uiteindelijk heb ik besloten om de sprong te wagen en mijn eigen winkel te openen.”


Met een enorme voorliefde voor Italië, was het bijna vanzelfsprekend dat zij in haar winkel mode met Italiaanse stijl ging verkopen. “De Italianen zijn altijd goed gesoigneerd, dat kan casual zijn maar ook wat chiquer. ‘Fare una bella figura’ zoals de Italianen dat zeggen: goed voor de dag komen. Zelfs als zij even boodschappen gaan doen, weten ze met chique accessoires, bijvoorbeeld een handtas of zonnebril, hun look net een beetje extra te geven. Dat wilde ik graag terug laten komen in mijn winkel. Een paar keer per jaar ga ik naar Italië om de allerlaatste trends in te kopen, gebaseerd op de mode van de catwalk in Milaan, rechtstreeks bij de producent. Daardoor heb ik veel kleding, nog voordat het in de winkels ligt, al tussen mijn collectie hangen. Zo kan ik me natuurlijk enorm onderscheiden van het andere aanbod.”


De winkel in de Wycker Brugstraat 53 in Maastricht is niet de enige winkel die Claudia heeft. Vijf jaar geleden opende ze haar eerste winkel in Heerlen, de plek waar zij is opgegroeid. “Mijn vader heeft ook altijd in Heerlen zijn winkel gehad vandaar dat mijn keuze voor Heerlen vrij snel gemaakt was. Vaak werd er gezegd dat mijn winkel het goed zou doen in Maastricht. Het concept van de Ruijters Boutique, waarbij je een winkel en makelaarskantoor in één hebt, was ideaal voor mij. Zo kon ik proeven hoe het was om in Maastricht een winkel te hebben. Toen het pand daarnaast vrij kwam, was de volgende stap snel gemaakt.”


Velen zullen haar winkel kennen onder de naam Diva Couture & Trends maar bij de opening van haar tweede winkel was het een mooi moment om ook haar naam in een nieuw jasje te steken. “ViaClaudia is een straat in Rome, die vanuit de stad naar het Colosseum loopt. En natuurlijk mijn eigen naam!” vertelt Claudia enthousiast. “De toevoeging Italian Casual staat voor de stijl die wordt verkocht. Het is geen predicaat voor Italiaanse merken maar de aanduiding van de verzorgde stijl, waaraan ook vele andere Europese merken voldoen.”


“Ik kom al sinds ik kind ben, elke zomer in Italië, ik denk dat daar is mijn voorliefde voor Italië en de Italiaanse mode ontstaan. Voor de inkoop van mijn winkel reis ik vaak af naar Milaan, Toscane Florence en Bologna. Het is belangrijk om te houden van wat je doet. Ik steek enorm veel tijd in de winkel en ik vind het geweldig om te doen. Alles wat ik verkoop in mijn winkel, vind ik zelf ook mooi. Ik kan niks verkopen waar ik zelf niet achter sta. Je moet geloven in jezelf en er 100 procent voor gaan.”