Terug naar overzicht

Van Wijck

genieten van puur en lekker eten in Wyck

Op een van de beste plekken in Wyck werd ruim een jaar geleden gestart met de transformatie van voormalig warenhuis Maussen. Een jaar later biedt het voormalig warenhuis ruimte aan 15 gave appartementen en een eigentijdse horecazaak waar je elke dag kunt genieten van heerlijke ontbijtjes, koffie en lunchgerechten. Aan Jaap van Wijck de eer om op deze nieuwe hotspot van Wyck zijn eigen concept uit te rollen. Vanaf 4 maart zal hij de deuren openen van zijn eerste eigen zaak: Van Wijck!


Over Jaap

Jaap van Wijck, 34 jaar, begon zijn culinaire carrière lang geleden in de keuken van Chateau St. Gerlach in Valkenburg. “Ik heb in veel verschillende keukens gewerkt. Met mijn diploma’s op zak ben ik vervolgens naar het buitenland vertrokken. Waar ik eerst 2,5 jaar in een sterrenzaak in Vlaanderen heb gekookt. Vervolgens ben  ik naar Zuid-Frankrijk vertrokken om daar meer ervaring op te doen met de Franse keuken. Terug in Nederland ben ik als souschef aan de slag gegaan bij Peter van Rooij die destijds zijn zaak Vanille in Eijsden begon. Na heel wat jaren in deze keuken te hebben gewerkt, kwam ’t Plenkske, een begrip uit het Stokstraatkwartier in Maastricht, op mijn pad waar men een chef-kok zocht. Van het een kwam het ander en na ook hier heel wat jaren te hebben gekookt, sloten we daar eind 2016 de deuren.”

Van Wijck

Een eigen zaak was vanaf begin af aan een droom van Jaap. “Eerst had ik het idee om een restaurant te beginnen, maar na zoveel jaar koken en de markt goed bestudeerd te hebben, heb ik er uiteindelijk voor gekozen een dagzaak te openen. Dineren kun je er niet, maar ik ga wel ’s avonds open voor private dining. In het verleden verzorgde ik vaker dit soort besloten diners, vaak bij de mensen thuis. Op een gegeven moment bleek dit helaas niet meer te combineren met mijn werk als chef-kok.”


Eigen identiteit

“Ik ben altijd op zoek naar een uitdaging en vernieuwende concepten. Ik vind het belangrijk dat hetgeen wat ik doe een eigen identiteit heeft. Dat gaat in Wyck lukken” vertelt Jaap enthousiast. “Wat mijn concept anders gaat maken? Het klinkt misschien afgezaagd maar het zit hem in goede, verse producten, perfect knapperig brood… een lekker croissantje met zelfgemaakte chocolade vlokken, streekproducten als heerlijke jams uit het Heuvelland. Eigenlijk wat ik jarenlang gekookt heb, vertaald naar pure en eerlijke lunchgerechten en patisserie. En betaalbaar!”


Naast dat alles zijn ook de producten die gebruikt worden, gewoon te koop bij Jaap én kun je  de broodjes bestellen om mee te nemen. “Daarom hebben we de keuken aan de voorzijde van de zaak geplaatst zodat, zonder dat de gasten daar last van hebben, een take away service kunnen aanbieden. Even binnenlopen en een lekker broodje, huisgemaakte soep of verse koffie meenemen. En met lekker weer hebben we een terras buiten; wat willen we nog meer?”


Vertrouwen

“Nadat ik mijn plan klaar had, moest ik natuurlijk nog de verhuurder en de gemeente overtuigen van mijn concept. Al erg vroeg in mijn planvorming ben ik daarom met hen in gesprek gegaan en hebben we elkaar op een creatieve manier kunnen vinden. We zijn samen met Ruijters gekomen tot een oplossing die voor zowel verhuurder als mij voordelen biedt omdat alle partijen vertrouwen hebben in mijn zaak én de locatie.”


Over een iets meer dan een week opent Jaap de deuren van “Van Wijck”. De laatste werkzaamheden zijn in volle gang zodat volgende week het echte werk kan beginnen. Geniet zeven dagen per week van 08.00 uur ’s ochtends tot 18.00 uur ’s avonds van de lekkerste ontbijtjes en lunchgerechten. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!