Terug naar overzicht

Ondernemer van de maand

Bakkerij Koos: ambachtelijk en puur


Onlangs tekende Koos van Eijndhoven van Bakkerij Koos het huurcontract om te gaan ondernemen in het nieuwe winkelcentrum Aan de Kei te Valkenburg. Wij zijn heel trots dat we hem mogen verwelkomen en gingen met hem in gesprek over zijn ambitieuze en vooral inspirerende plannen voor zijn nieuwe locatie. Een openhartig gesprek over het bijzondere bakkersambacht, Bourgondisch gevoel, versterkende samenwerkingen en theater.

Koos van Eindhoven, zoon van Piet van Eindhoven, komt uit een bakkersfamilie uit Brabant. Al meer dan 135 jaar oefenen zij met veel passie het vak uit. Koos: “40 jaar geleden zijn mijn ouders in het Zuiden begonnen waarna mijn vrouw en ik in 2004 met veel plezier de zaak hebben overgenomen. We zijn een unieke broodbakker met desembrood als specialisme. We doen alles op ambachtelijke, authentieke wijze en proberen daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale grondstoffen en als het even kan biologisch. We werken altijd vanuit eigen receptuur, lekker eigenwijs.”

Maar bakkerij Koos draait om meer dan alleen brood. Naast het bakken van brood voor de winkels, levert Koos ook aan vele horecabedrijven in de regio. “De meeste sterrenzaken uit de buurt zijn klant, Beluga, L’Atelier en vele anderen. Wij leveren hen, in overleg met de chefs, op maat gemaakte producten. Het is geweldig om met deze topchefs te mogen samenwerken.”


De keuze voor het nieuwe winkelcentrum komt wellicht niet geheel als verrassing. “We waren al 30 jaar gevestigd in het centrum van Valkenburg samen met slagerij Frederiks. Dit is altijd een hele prettige samenwerking geweest en hier hebben we een top tijd gehad. Maar bij de aankondiging van het nieuwe winkelcentrum Aan de Kei voelden we dat we toe waren aan een nieuwe stap”.

Bakkerij Koos zal straks tegenover de ingang van de Albert Heijn zijn deuren openen. “Wat natuurlijk qua plek al helemaal top is!” vertelt Koos enthousiast. “Daar gaan wij ons concept niet veel veranderen, het assortiment zal hetzelfde blijven maar wat uniek is, is dat wij in de winkel zullen gaan bakken. Niet showbakken maar we gaan daar echt ambachtelijke productie draaien. Iedereen kan kijken hoe wij aan het werk zijn. Daarnaast wilden we het assortiment graag uitbreiden met heerlijkheden die goed bij ons product én klant passen. Mensen met een passie voor koken en eten.” Al snel was het idee geboren om de Eyserhalte hiervoor te vragen. De delicatessenspecialist uit het Zuiden die ook veel met top horeca samenwerkt. “Zij reageerden enthousiast en vonden het een geweldig idee om samen met ons  een winkel te openen, dicht bij de mens en met een stukje theater. Er wordt niet alleen gebakken maar er worden straks ook demo’s gegeven van topchefs. En zij hebben een prachtig assortiment maaltijden maar ook jams, chutneys, een selectie wijnen en kazen. Een assortiment waar iedereen met liefde voor eten zijn vingers bij kan aflikken!”

“Het niveau is hoog in het nieuwe winkelcentrum maar ook in heel Valkenburg. Een super goede ontwikkeling waar we natuurlijk graag onderdeel van uitmaken en waar iedereen toch stiekem heel blij mee is.” vertelt Koos. “Met een mooie zaak waar mensen niet alleen graag komen om een brood te kopen maar ook gezellig verblijven. Mensen kunnen komen kijken, vragen stellen, meedoen aan demo’s. En dat 7 dagen per week! Mensen kunnen dan ook op zondagochtend hun verse broodjes rechtstreeks uit de oven komen ophalen. Dat is een echte luxe.”